Jaka powinna być data ważnosci dobrego oleju lnianego do diety dr Budwig? Który wybrać?

2019-03-11

Jaka powinna być data ważnosci dobrego oleju lnianego do diety dr Budwig?

Co oznacza trwałość produktów spożywczych

W przypadku takich produktów spożywczych, jak olej lniany producentów i sprzedawców obowiązuje ustawowy termin: "minimalna trwałość". Oznacza on, że producent gwarantuje, że oryginalnie zapakowany, czyli nieotwarty produkt zachowa maksymalną wartość odżywczą minimum przez okres wskazany jako "minimalna trwałość", np. przez minimum 2, 3, 4 miesięcy, lat itd. Więcej na ten temat: przejdź na stronę infor.pl "Data minimalnej trwałości na środkach spożywczych".

Trwałość oleju lnianego Primanatura

W przypadku oleju Primanatura okres minimalnej trwałości to 3 miesiące, tak jak i w przypadku większości producentów, którzy nie stosują antyutleniaczy przedłużających trwałość. Jednakże...

Wyjątkowość oleju lnianego Primanatrua - beztlenowy proces produkcji.

Im szybciej żywość trafi na nasz stół, tym zdrowsza. Entropia jest procesem bezlistosnym i zaraz po zebraniu owoce, orzechy, ziarna czy też olej po tłoczeniu rozpoczynają powolny proces starzenia się i utraty swoich cennych właściwości.

Utlenianie jest procesem, który odgrywa przodującą rolę w utracie wartości odżywczych.

Aby powstyrzmać proces utleniania olej lniany Primanatura produkowany jest i butelkowany w atmoswerze beztlenowej. Oznacza to, że w butelce którą otrzymujecie Państwo nie ma praktycznie tlenu i proces utleniania oleju, jełczenia, jest zredukowany do minimum.

Oznacza to, że olej który otwieracie, jest prawie w takim stanie, jak gdyby dopiero co zszedł z linii produkcyjnej.

Dlaczego wobec tego nie przedłużymy daty przydatności olejów?

Zajmujemy się dietą doktor Budwig oraz zastosowaniem oleju lnianego w diecie od 2000 roku. Po wielu latach jasne jest dla nas, że im świeższy produkt, tym warościowszy.

Olej który sprzedajemy, był olejem który chcemy sami stosować w naszej diecie. Dlatego jest olejem bio, tłoczonym bez tlenu, dobranym z najlepszych ziaren i niezwykle świeżym.

Krótka data na olejach w naszym sklepie, wynika z faktu, iż według naszego doświadczenia, stosowanie olej lnianego, jak zresztą większości produktów żywnościowych, daje tym lepsze efekty, im produkty są swieższe.

Wolimy sprzedawać olej, który dopiero został wytłoczony.

Który olej lniany wybrać?

Oczywiście, najbardziej będziemy sie cieszyli, jeśli wybierzecie nasz olej lniany.

Jednakże, generalne kryteria jakimi się warto kierować są następujące.

Po pierwsze: nie kupować oleju lnianego tłoczonego dawniej niż dwa miesiące od daty zakupu.

Kwestia świeżości została wyjaśniona powyżej. Reasumujac: żywność się starzeje, a olej lniany jest olejem który starzeje się najszybciej pośród olejów. Jego łatwość wchodzenia w reakcje jest jego zaletą, jeśli chodzi o zdrowie, ale wymaga on szczególnej troski jeśli chodzi o przechowywanie.

Po drugie, nie kupować olejów które stoją na pułkach w świetle, w przezroczystych butelkach.

Światło, oprócz tlenu jest głównym czynnikiem przyspieszającym utratę wartości oleju. To powód, dlaczego większość producentów sprzedaje swoje oleje w ciemnych, a czasem całkiem nieprzezroczystych opakowaniach.

Nie kupować olejów stojących w cieple.

Ciepło oprócz słońca i tlenu bardzo przyspiesza wszelkie procesy fizykochemiczne. Po otwarciu olej lniany bezwzględnie nalezy przechowywać w lodówce. Kupując olej lniany, warto więc zwórcić uwagę w jakiej temperaturze jest przechowywany i transportowany.

W magazynie i w domu przechowujemy nieotwarte oleje w zamrażalniku, aby maksymalnie zachować ich świeżość.

Zwrócić uwagę na jakość ziarna. Smak powinien być gorzkawy, lekko orzechowy, ale przyjemny.

Olej lniany starzejąc się jełczeje, smak staje się nieprzyjemny. Podobnie dzieje się, gdy produkowany jest z niezbyt świeżego lub źle przechowywanego surowca. Więcej o smaku oleju lnianego można przeczytać tutaj.

Bio, czyli ekologiczne siemie lniane. Jakość surowca.

Olej tłoczony z nasion, to że tak powiem, kwintesencja tych nasion. Warto zadbać, aby nasiona pochodziły z upraw wolnych od pestycydów i nawozów sztucznych. Warto wybierać oleje tłoczone z jak najlpeszej jakości surowców.

Produkty ekologiczne, jak łatwo zauważyć przy owocach i warzywach mają z reguły lepszy, pełniejszy smak. Zawierają po prostu więcej substancji odżywczych, niż rośliny chodowane na nawozach sztucznych o zubożonym składzie. Najlepiej chyba porównać smak malin ze sklepu i tych dziko rosnących w lesie.

Olej lniany lepiej kupować w małych butelkach

Olej należy zużyć szybko po otwarciu, najlepiej w ciągu tygodnia. Jakiś czas temu sprzedawaliśmy olej w butelkach 750ml, jednakże okazało się, że nagminnie stoi on zbyt długo otwarty, po prostu dlatego, że wiekszość kupujących zużywa go w stosunkowo małych ilościach.

Olej należy zużyć szybko, dlatego też raczej kupować w niewielkich butelkach 250-300ml.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2019

Polecane

pixel