Czy goryczka oleju lnianego budwigowego zawsze oznacza zjełczenie?

2016-05-13

"Gorycz" czy "goryczka"?

"Gorycz", a "goryczka" to nie to samo. Silna gorycz, pozostawiająca na podniebieniu metaliczny posmak to sygnał, że kwasy Omega-3 w oleju lnianym uległy utlenieniu (zjełczeniu) i taki olej już nie nadaje się do spożycia! Jest toksyczny dla zdrowia. Nadaje się już wyłącznie do konserwacji drewnianych mebli lub jako podpałka do ogniska (ale ostrożnie, bo jest bardzo łatwopalny i wybuchowy!) Jednak nie każdy gorzkawy posmak to oznaka zjełczenia oleju.

Naturalna goryczka oleju budwigowego

Świeży olej lniany zimnotłoczony może mieć z natury gorzkawy smak. Mówimy wtedy o orzechowej goryczce oleju. Jest ona wynikiem użytego ziarna, a nie oznaką, że olej jest zjełczały. Niektóre odmiany siemienia lnianego - surowca do produkcji oleju lnianego - są bowiem bardziej gorzkie, inne mniej. W efekcie wytłoczony z nich świeży olej budwigowy może mieć łagodną orzechową nutę lub ostrzejszą orzechową goryczke.

W naszej ofercie mamy 2 rodzaje oleju lnianego do diety dr Budwig:

  • jeden wprost od dr Budwig Gmbh z Niemiec, który ma ostrzejszy smak,
  • drugi - dystrybuowany pod naszą marką Primanatura - łagodniejszy.

Łagodniejszy smak oleju lnianego Primanatura uzyskaliśmy nie tylko dzięki odpowiednio wyselekcjonowanemu, bardzo delikatnemu w smaku złotemu ziarnu, ale także dzięki przefiltrowaniu oleju przez bibułę celulozową. Ograniczyliśmy w ten sposób ilość substancji odpowiedzialnych za goryczkę nasion lnu. Dla osób szczególnie wrażliwych na nowe smaki a zdeterminowanych do kontynuowania diety dr Budwig, nasz olej Primanatura jest najlepszym wyborem. Dobre dla zdrowia, aczkolwiek ostrzejsze w smaku składniki oleju, które "odcedziliśmy" na bibule aby zapewnić najłagodniejszy możliwy smak oleju lnianego, łatwo dostarczyć organizmowi w postaci mielonego siemienia lnianego, które w diecie dr Budwig jest obowiązkowym elementem jadłospisu każdego dnia.

Dla osób, które nie mają problemu z akceptowaniem nowych, naturalnych smaków i doceniają je, proponujemy mocniejszy w smaku olej lniany dr Budwig Gmbh , który choć z ostrzejszą goryczką, zawierają komplet walorów odżywczych olejów natywnych.

Jak sprawdzić smak zjełczałego oleju?

Jest to dosyć proste: polecamy pozostawienie na spodeczku niewielkiej ilości oleju lnianego, na oknie, w świetle i porównanie następnego dnia jego smaku z resztą oleju schowanego w lodówce. Tę specyficzną gorzkość, charakterystyczną dla zjełczałych tłuszczów łatwo później odróżnić organoleptycznie od naturalnej gorzkości niektórych gatunków olejów, nie tylko lnianych.

Umiejętność ta przydaje się również w restauracjach, gdzie nagminnie, nie tylko w Polsce, podawana jest zjełczała oliwka z oliwek do sałatek.

 

Przeczytaj Notę prawną / Copyright © Primanatura
Nasz niekomercyjny blog: www.primanatura.pl

Pokaż więcej wpisów z kategorii Maj 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Rozumiem i zgadzam się. Zamknij.
pixel