Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Czy goryczka oleju lnianego budwigowego zawsze oznacza zjełczenie?

2016-05-13

"Gorycz" czy "goryczka"?

"Gorycz", a "goryczka" to nie to samo.

Silna gorycz, pozostawiająca na podniebieniu metaliczny posmak to sygnał, że kwasy Omega-3 w oleju lnianym uległy utlenieniu (zjełczeniu) i taki olej już nie nadaje się do spożycia! Jest toksyczny dla zdrowia. Nadaje się już wyłącznie do konserwacji drewnianych mebli lub jako podpałka do ogniska (ale ostrożnie, bo jest bardzo łatwopalny i wybuchowy!)

Jednak nie każdy gorzkawy posmak to oznaka zjełczenia oleju.

Naturalna goryczka oleju lnianego budwigowego

Świeży olej lniany zimnotłoczony może mieć z natury gorzkawy smak. Mówimy wtedy o orzechowej goryczce oleju. Jest ona wynikiem użytego ziarna, a nie oznaką, że olej jest zjełczały.

Niektóre odmiany siemienia lnianego - surowca do produkcji oleju lnianego - są bowiem bardziej gorzkie, inne mniej. W efekcie wytłoczony z nich świeży olej budwigowy może mieć łagodną orzechową nutę lub ostrzejszą orzechową goryczke.

Łagodniejszy smak oleju lnianego Primanatura uzyskaliśmy nie tylko dzięki odpowiednio wyselekcjonowanemu, bardzo delikatnemu w smaku złotemu ziarnu, ale także dzięki przefiltrowaniu oleju przez bibułę celulozową. Ograniczyliśmy w ten sposób ilość substancji odpowiedzialnych za goryczkę nasion lnu.

Dla osób szczególnie wrażliwych na nowe smaki a zdeterminowanych do kontynuowania diety dr Budwig, nasz olej lniany Primanatura jest najlepszym wyborem. Dobre dla zdrowia, aczkolwiek ostrzejsze w smaku składniki oleju, które "odcedziliśmy" na bibule aby zapewnić najłagodniejszy możliwy smak oleju lnianego, łatwo dostarczyć organizmowi w postaci mielonego siemienia lnianego, które w diecie dr Budwig jest obowiązkowym elementem jadłospisu każdego dnia.

Jak sprawdzić smak zjełczałego oleju?

Jest to dosyć proste: polecamy pozostawienie na spodeczku niewielkiej ilości oleju lnianego, na oknie, w świetle i porównanie następnego dnia jego smaku z resztą oleju schowanego w lodówce. Tę specyficzną gorzkość, charakterystyczną dla zjełczałych tłuszczów łatwo później odróżnić organoleptycznie od naturalnej gorzkości niektórych gatunków olejów, nie tylko lnianych.

Umiejętność ta przydaje się również w restauracjach, gdzie nagminnie, nie tylko w Polsce, podawana jest zjełczała oliwka z oliwek do sałatek.

Przeczytaj Notę prawną / Copyright © Primanatura

Pokaż więcej wpisów z Maj 2016

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel