Papaja i sok z papai
Papaja w Polsce
Papaja jest mało znana w naszym kraju. W naszym klimacie nie mamy okazji delektować się smakiem świeżej papai. Papaja która dociera do naszych sklepów jest wysyłana niedojrzała, dojrzewa w transporcie i na półkach sklepowych. Jest twarda, mdła, lub na granicy zepsucia, bez aromatu. Nic więc dziwnego, że nieczęsto ją kupujemy. Pod względem smaku oraz wartości odżywczych papaja dostępna w sklepach nie może się równać z papają która dojrzewa na drzewie w pełni słońca.
Dlaczego warto jeść papaję?
Papaja jest wyjątkowym owocem nie tylko pod względem smakowym, oprócz bogactwa witamin i substancji odżywczych zawiera enzym, papainę. Papaina uczestniczy w trawieniu białek. Ze względu na swoje właściwości papaina, cały owoc lub sok z papai są częstym składnikiem diet odchudzających, oczyszczających i polepszających metabolizm. Dzięki papainie i właściwościom smakowym sok z papai stosowany jest w restauracjach do marynowania mięsa.
Nasze zainteresowanie dietą dr Budwig naprowadziło nas na sok z papai produkowany według jej przepisu. Sok z papai jest tłoczony z całych owoców wraz ze skórką i pestkami i dzięki właściwościom składników nie musi być pasteryzowany. Korzystamy często w naszej domowej kuchni i sprowadziliśmy do sklepu. Sok z papai Fermentgold jest pod względem wartości odżywczych najbliższym ekwiwalentem dojrzałej, świeżej papai.