Suplementacja spiruliną i jej wpływ na zdrowie
W publikacji pt. "Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne" naukowcy z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia
Tętniczego poznańskiego Uniwersytetu Medycznego zamieścili wiele cennych informacji na temat tego niepozornego glonu.
Okazuje się być doskonałym źródłem białka (w swoim składzie zawiera 65-70% czystego białka), a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (gamma-linolenowego), witamin z grupy B, betakarotenu, chlorofilu, zeaksantyny oraz szeregu minerałów (np. żelaza).
Podkreślono, że "spirulina może obniżać stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz triglicerydów oraz podwyższać stężenie cholesterolu frakcji HDL, może także mieć wpływ na obniżanie się stężenia glukozy we krwi." Wśród zasługujących na uwagę innych korzyści prozdrowotnych wymieniono także wpływ na regulację ciśnienia tętniczego, status antyoksydacyjny oraz wydolność organizmu. Spirulina może być także korzystna jako suplement w otyłości, niskiej odporności, zaburzeniach pamięci i demencji oraz degeneracji wzroku.
Cała publikacja dostępna jest online pod adresem: https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/download/36958/26442. Gorąco polecamy lekturę.