Siemię lniane i olej lniany a wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG, ulcerative colitis)
22 stycznia 2021 pojawiła się najnowsza publikacja medyczna na temat zastosowania siemienia lnianego i oleju lnianego w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego: The effects of flaxseed supplementation on gene expression and inflammation in ulcerative colitis patients: An open-labelled randomised controlled trial (ang. "Wpływ suplementacji siemieniem lnianym na ekspresję genów i stan zapalny u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego: otwarte badanie z randomizacją i grupą kontrolną")
Badacze z Iranu już od dłuższego czasu poddają badaniom skuteczność różnych środków dietetycznych w leczeniu chorób metabolicznych. Tym razem postanowili zbadać wpływ mielonego siemienia lnianego i oleju lnianego na biomarkery kliniczne, jakość życia i aktywność chorych z WZJG (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, ang. ulcerative colitis).
Badanie przeprowadzono wśród 90 pacjentów z WZJG, z czego 75 ukończyło badanie. Trwało 12 tygodni.
Chorzy zostali podzieleni na 3 (zaślepione) grupy:
- pierwsza grupa otrzymywała codziennie 30 g mielonego siemienia lnianego
- druga grupa otrzymywała codziennie 10 g oleju lnianego
- grupa kontrolna nie otrzymywała ani siemienia lnianego ani oleju lnianego
Po 12 tygodniach porównano stan zdrowia badanych. W grupie otrzymującej siemię i olej lniane zaobserwowano zmniejszenie stanów zapalnych, a co zatem idzie osłabienie choroby.
Szczególną uwagę zwrócono na duży wzrost stężenia interleukiny IL-10 w surowicy osób zażywających olej lniany. Chorzy z grup interwencyjnych (zażywających siemię lub olej) zgłosili też, że znacząco wzrosła ich jakość życia.