Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Pyszny i wyrafinowany murzynek z kruszonymi ziarnami kakao bio

2016-05-12
Pyszny, wyrafinowany murzynek z kruszonymi ziarnami kakao BIO

To nowa, wyborna wersja starego, poczciwego murzynka, w której masło wymieniłam na olej kokosowy virgin (zapachowy) i zamiast zwykle dodawanych do murzynków orzechów, dodałam do ciasta kruszone ziarna BIO kakao. W efekcie otrzymałam nie tylko wyśmienite, wyrafinowane w smaku ciasto. Uzyskałam też teksturę, która zachwyciła wszystkich kosztujących :) Po wystudzeniu, ciasto było delikatne i puszyste jak w biszkopcie, przy jednoczesnym braku suchości. Mniam! A polewa z kruszonymi ziarnami wyszła po prostu bossska :) Mam nadzieję, że podzielicie moją opinię. Dla mnie najlepszą rekomendacją jest fakt, że jedna z moich córek, która zwykle kontestuje kulinarne eksperymenty, zjadła połowę foremki! :)

Ciasto robi się bardzo łatwo. Wymaga ubrudzenia tylko jednego garnka (o pojemności ok. 3-5 l, żeby było wygodnie mieszać), sitka do przesiewania mąki, drewnianej łyżki oraz miksera i naczynia do ubicia piany z białek.

Książka z przepisami Gosi Kacner Przepis dedykuję Gosi Kacner, której doskonała kuchnia 5 przemian w Beskidzie Sądeckim w Sopatowcu znana jest na chyba wszystkich kontynentach :).

Składniki:

na foremkę o wymiarach 40 x 12 cm (długa "keksówka"):

    1 szklanka BIO oleju kokosowego virgin (zapachowego)
    2 szklanki cukru
    0,5 szklanki mleka roślinnego, np. ryżowego
    4 czubate łyżki kakao BIO w proszku<
    0,5 szklanki kakao BIO w całych, ale pokruszonych ziarnach (nibbs)*
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 duże jajka

*Są super smaczne! Inna opcja smakowa: jeśli nie lubisz delikatnej goryczki prawdziwych kruszonych ziaren kakao (cocoa nibbs), która akurat wg mnie doskonale komponuje się w tym cieście, oczywiście możesz zastąpić je suszonymi owocami, np. jagodami goji , żurawiną lub siekanymi orzechami, ale to już nie będzie ten wyrafinowany smak

Wykonanie:

1. W garnku rozpuścić na wolnym ogniu: olej kokosowy, cukier, kakao w proszku, kakao w kruszonych ziarnach i mleko, co jakiś czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia. Odstawić masę do ostygnięcia.

2. Odlać niepełne pół szklanki, które zostanie wykorzystane po upieczeniu na polewę murzynka.

3. Do pozostalej masy (ostudzonej!) dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na jednolitą gęstą masę.

Moja rada: Nie lubię zbyt wielkiej ilości zabrudzonych naczyń po pichceniu, więc robię to tak: kładę sitko na garnek z masą. Wsypuję do sitka 2 szklanki mąki. Następnie dodaję do mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wykorzystując sitko jako naczynie, mieszam ze sobą oba proszki. Następnie przesiewam makę z wmieszanym proszkiem wprost do masy w garnku i mieszam. Voila! Nie zabrudziłam kolejnego naczynia :)

4. Oddzielić żółtka od białek. Do masy dodać żółtka i wymieszać.

5. Jeśli chcemy dodać do ciasta owoce suszone lub orzechy to należy to zrobić teraz, ale proszę zaufaj mi i zrób pierwszą wersję tylko z kruszonymi ziarnami :)

6. Ubić białka na sztywną pianę.

7. Bardzo delikatnie połączyć pianę z białek z masą. "Bardzo delikatnie" to znaczy: wymieszać nie do końca! Tak, aby uzyskać "efekt zebry", czyli niejednolite wymieszanie :)

8. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy.

9. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem lub 190 stopni bez termoobiegu. Jeśli ciasto będzie szybko się zbyt przypiekać z wierzchu, wtedy należy przykryć je od góry folią aluminiową (ja robię to zwykle po pierwszych 40 minutach pieczenia). Folie odwracamy błyszczącą strona do spodu (do ciasta).

10. Po lekkim przestudzeniu polać ciasto pozostawioną polewą (jeszcze w formie). Zwykle już na tym etapie następuje konsumpcja, choć warto spróbować je także po przestudzeniu na drugi dzień. Nie udało mi się zdążyć pstryknąć fotki pokrojonego ciasta już po przestudzeniu... Mniam, mniam.

Alicja

Przeczytaj Notę prawną / Copyright ? Primanatura
Nasz niekomercyjny blog: www.primanatura.pl

Pokaż więcej wpisów z Maj 2016

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep (znajdujący się pod adresem superzdrowe.pl) przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie, np. adres IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Za ich pomocą zbieramy informacje, które mogą stanowić dane osobowe. Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań.

Wyrażam zgodę na korzystanie z technologii automatycznego śledzenia i zbierania danych, w tym z plików cookies, dostęp do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywanie oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez firmę PRIMANATURA Piotr Podermański oraz jej partnerów, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności).

Niezależnie od tego, masz również prawo odmówić wyrażenia zgody na korzystanie w Internecie ze wspomnianych wyżej technologii, dostępu do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywania oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez firmę PRIMANATURA Piotr Podermański oraz jej partnerów, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). W tym celu kliknij: „ NIE WYRAŻAM ZGODY ” bądź dokonaj zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej, z której aktualnie korzystasz (w zakresie plików cookies). Więcej informacji dowiesz się ze strony Polityka prywatności i cookies.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel