Objawy niedoborów lecytyny / choliny
Lecytyna to nie jedna, lecz grupa substancji. Jedną z nich jest cholina.
Lecytyna naturalna występuje powszechnie w towarzystwie naturalnych tłuszczów, takich jak oleje zimnotłoczone.
W czasie produkcji olejów tłoczonych przemysłowo, czyli "na gorąco", lecytyna (oraz inne cenne składniki olejów jak witamina E) jest odciągana i sprzedawana oddzielnie firmom spożywczym i farmaceutycznym, jako cenny składnik emulgujący dodawany do przetworzonej żywności. Taka wyekstrahowana z olejów lecytyna - niestety - nie ma już swojej naturalnej struktury i nie może spełniać swoich funkcji. I choć jemy jej dużo w czekoladach, ciastach, lodach - dla organizmu lecytyna jako dodatek/emulgator jest już bezużyteczna. A ponieważ przeciętna dieta bazuje właśnie na przetworzonej żywności z bezużyteczną lecytyną oraz na hipermarketowych, pozbawianych lecytyny olejach, stąd coraz powszechniejsze niedobory tego ważnego składnika.
Objawy niedoboru choliny wg Instytutu Linusa Paulinga z Uniwersytetu w Oregonie:
- podwyższone enzymy wątrobowe,
- stłuszczenie wątroby,
- marskość wątroby,
- zespół metaboliczny
- otyłość brzuszna
- podwyższone stężenie trójglicerydów
- zaburzenia gospodarki cholesterolowej
- insulinooporność
- nadciśnienie
- zaburzenia funkcji układu nerwowego (zaburzenia pamięci, zaburzenia poznawcze, demencja)
- jaskra
- uszkodzenia mięśni
Ponadto uważa się, że niedobór lecytyny jest przyczyną powstawania kamieni żółciowych.
Przeczytaj Notę prawną / Copyright ? Primanatura
Nasz niekomercyjny blog: www.primanatura.pl