Masz problemy z odpornością lub trawieniem? Wypróbuj papaję lub sok z papai!
Papaina i inne enzymy papai ułatwiają kompletne trawienie białek, zapewniają ochronę przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą, wzmacniają układ trawienny
W medycynie tradycyjnej papaja i sok z papai cenione były przede wszystkim z powodu korzystnego wpływu na funkcje trawienne oraz właściwości odkwaszających.
Owoc papai, nazwany przez odkrywcę Ameryki "owocem Aniołów", w dalszym ciągu uważany jest za jeden z najzdrowszych owoców świata. Zawiera wiele wartościowe substancji odżywczych w tym:
• witaminy: C, A, kwas foliowy i inne wit. z grupy B, E, K,
• minerały: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan,.
• substancje fitochemiczne: beta-karoten, likopen, luteinę, zeaksantynę, kryptoksantynę
• błonnik
(dane za: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 16-1 (March 2004)
Papaja zawiera ponadto zestaw enzymów trawiących białko (tzw. proteazy):
• papainę,
• chymopapainę,
• peptydazy A i B (w uproszczeniu zmieniają białka na dwucukry i aminokwasy)
oraz wyjątkowy, "odpormościowy" enzym:
• lizozym (hamuje rozwój drobnoustrojów).
Wszystkie enzymy papai mają właściwości przeciwzapalne, przeciwkrzepliwe, przeciwbólowe a poza tym przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.
Skąd wziąć w Polsce papaję?
Papaja jest owocem łatwo psującym się: zarówno niska temperatura (już poniżej 10°C ) jak i mechaniczne uszkodzenia powodują szybkie zepsucie. Jeśli przechowywane są w temperaturze pokojowej owoce nadają się do spożycia maksymalnie w przeciągu 3 do 8 dni. Ich transport z tropików do nas jest zatem bardzo skomplikowany. Dlatego dostępność papai na rynkach „zimnych” krajów jest bardzo ograniczona. Gdy owoców brak, pozostaje nam skorzystać z soków. Ważne, aby były to soki wytłoczone w sposób zabezpieczający aktywność enzymów.
Takim sokiem - zgodnie z zapewnieniami producenta - jest Fermentgold. Uzyskuje się go w wyniku wytłoczenia całego owocu dojrzałej, ekologicznej papai (wraz ze skórką i pestkami) w warunkach bezpiecznych dla enzymów i witamin. Fermentgold oprócz przecierowego soku z papai zawiera także niefiltrowany sok z jab lek BIO.
Polecamy Ci wypróbowanie soku Fermentgold - z papai i jabłek - wg receptury dr Budwig.
Dzięki specjalnemu procesowi produkcji zawarte w soku Fermentgold enzymy i witaminy papai zachowują aktywność biologiczną i mogą wzbogacić Twoją dietę w ważne dla zdrowia składniki. Dr Johanna Budwig, która opracowała recepturę tego soku do swojej słynnej na całym świecie diety dr Budwig, zalecała picie soku Fermentgold® wymieszanego z mielonym siemieniem lnianym, które samo w sobie także ma bardzo korzystne działanie zarówno dla układu odpornościowego, jak i trawiennego.
Jeśli cierpisz na niestrawność, wypróbuj koniecznie! Może wreszcie znajdziesz sposób na naturalne złagodzenie swoich dolegliwości, a tym samym znaczne poprawienie swojej kondycji.
O diecie dr Budwig możesz przeczytać więcej na naszym niekomercyjnym blogu: www.primanatura.pl.