Grzyby są zdrowe - i te w lesie, i te w Plusie

2017-07-27

Lato to doskonały czas na grzybobranie. Jeśli tylko znasz się na grzybach, koniecznie wybierz się na prawdziwki. Dla zdrowia! Relaksujący spacer po lesie to jedno dobro, które z grzybobrania wyniesiesz. Drugie dobro znajdzie się w koszyku. Bo grzyby - wbrew powszechnej, niesłusznej opinii - są bardzo zdrowe i odżywcze.

Grzyby zawierają sporo białka, witaminy z grupy B, a także A, D, E i K oraz cenne minerały, np. selen, potas, magnez. Są też niskokaloryczne, dlatego sprzyjają odchudzaniu :) Grzyby posiadają też unikalne substancje, których wpływ na zdrowie jest bardzo korzystny, wśród nich polisacharydy o nazwie: beta-glukany.

"Do najlepiej udokumentowanych i najbardziej obiecujących należy przeciwnowotworowe działanie grzybów." - piszą Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski i Iwona Sas-Golak w pracy "Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów" i potwierdzają, że dotyczy to także borowika szlachetnego, cenionego przez naszych mądrych dziadków, jak widać nie tylko za wygląd i smak.

Chińczycy też mają swojego prawdziwka: jest nim maczużnik chiński - Cordyceps sinensis. W Japonii zaś bardzo cenione są shitake i maitake. Ich sława dotarła i do nas wraz z modą na japońską kuchnię, dlatego w polskich sklepach są już dostępne (oczywiście w niektórych).

Borowika znajdziesz w lesie, a chiński Cordyceps, japońskie shitake i maitake, brazylijską pieczarkę - kolejne cenione źródło beta-glukanów - znajdziesz w naszym wyjątkowym suplemencie diety: TRANSFER FACTOR PLUS produkowanym w USA przez firmę 4Life Research.

Na zdrowie!

Pokaż więcej wpisów z kategorii Lipiec 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Rozumiem i zgadzam się. Zamknij.
pixel