Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Dieta dr Budwig w skrócie. Podstawy diety.

2016-05-05

Dieta dr Budwig to metoda, którą interesują się zarówno zdrowi jak i ciężko chorzy na całym świecie, szczególnie popularna w USA, gdzie nieżyjąca już dr Johanna Budwig zyskała specjalny przydomek: "Lniana Dama" (Flaxseed Lady).

Dieta niemedialna i niepopularna

Dieta dr Budwig nie jest najnowszym odkryciem, a jednak niewiele się o niej mówi w mediach. Częściowo dlatego zapewne, że nie ma interesów (biznesów) zaangażowanych w jej promocję. Wręcz przeciwnie, promowanie zdrowych zimnotłoczonych olejów stawia pod znakiem zapytania jakość olejów (i margaryn) produkowanych na masową skalę i ich (nie)przydatność dla zdrowia, a tym samym zagraża olbrzymiemiu lobby producentów masowej żywności.

Z drugiej strony osoby upowszechniające metody alternatywne, tak jak i dietę dr Budwig, często spotykają się z prześmiewczym tonem. W dobie wąsko wyspecjalizowanych specyfików ("innych na kaszel suchy, innych na kaszel mokry") naszym rozmówcom trudno uwierzyć w uniwersalne działanie jednej "diety cud" dla każdego - dobrej na wszystko. Dr Budwig zapewniała przecież, że stosowanie jej diety nie tylko zapobiega, ale zwalcza wiele chorób. I to chorób, które są uznawane za śmiertelne choroby cywilizacyjne. Chorób, z którymi współczesna medycyna nie do końca potrafi sobie poradzić. Ta wiadomość zawsze wzbudza podejrzenia o szarlatanerię.

Jeśli jednak wgłębisz się bardziej w teorię diety dr Budwig szybko dojdziesz do wniosku, że ma ona sens. Ale to nie teoria zdecydowała, że dieta dr Budwig od ponad 50 lat rozprzestrzenia się po całym świecie i daje nadzieję ciężko chorym pacjentom. Popularność diety dr Budwig to efekt jej skuteczności. Działanie na konkretny problem - to powód, dla którego jedni od drugich dowiadujemy się o tej metodzie drogą pantoflową. Jeśli czytasz te słowa, też zapewne szukasz czegoś, co pomoże na konkretny problem, z którym Twój lekarz nie może sobie poradzić.

Za Hipokratesem możemy uczynić pożywienie naszym lekarstwem!

Na co dieta dr Budwig?

O diecie dr Budwig na pewno słyszą osoby, które poszukują leku na choroby nowotworowe. Oczywiście w przypadku walki z tą chorobą nie można zalecać rezygnacji z rozwiązań medycznych. Byłoby to niezgodne z prawem (nawet jeśli zgodne z naszymi własnymi, prywatnymi przekonaniami). Nikt z nas nie ma wykształcenia medycznego, nie jest lekarzem i nie ma prawa dawać konkretnych porad lekarskich (które -notabene- muszą być zgodne z odgórnie ustalonymi aktualnie obowiązującymi procedurami leczniczymi). Możemy jednak upowszechniać wiedzę o diecie dr Budwig w charakterze edukacyjnym. I to, czy dana osoba skorzysta z pozytywnego działania oleju lnianego na swoje zdrowie, jest uzależnione wyłącznie od niej samej lub opiekujących się nią bliskich.

Zgodnie z naszą wiedzą i głębokim przekonaniem, ścisłe przestrzeganie diety może pomóc nawet w przypadkach zaawansowanych. Poza rakiem dieta dr Budwig stosowana jest na całym świecie przez chorych na cukrzycę, arteriosklerozę, arytmię, problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym, stwardnienie rozsiane, reakcje autoimmunologiczne, dolegliwości trawienne, wrzody żołądka, schorzenia prostaty, astmę oskrzelową, wady wzroku i słuchu, dekoncentrację, schorzenia wieku starczego, a także problemy skórne.

W krótkiej przedmowie do trzeciego angielskiego wydania swojej niewielkiej książeczki pt. "Olej lniany jako prawdziwa pomoc na zapalenie stawów, zawał serca, raka i inne choroby" (ang. "Flax oil as a true aid against athrithis, heart infarction, cancer and other diseases", niem. "Fette als wahre Hilfe gegen Arteriosklerose, Herzinfarkt, Krebs" ) dr Budwig pisała:
"?Oddziaływanie moich "?wykładów dla laików" jest w pełni zrozumiałe tylko, gdy możemy zobaczyć cały obraz: ogromne różnice zdań istniejące między naukowcami, na temat tego, jak naprawdę pomagać ludziom na całym świecie. Teraz jest czas na prawdę.

Niesamowity odzew z całego świata na te wykłady (od tłum.: chodzi o wykłady będące treścią książki) pokazuje wagę tej pracy. Z reguły, przełom jak ten zajmuje lata, zanim zostanie zaakceptowany przez członków "starej szkoły"."
Johanna Budwig, 1994

Spytaj swojego lekarza, czy to, co jesz może Cię uleczyć. Jeśli jest ze "starej szkoły", zapewne zlekceważy Twoje pytanie. Nie zniechęcaj się. Spytaj innego. W końcu trafisz na medyka, który przyzna, że w każdej szklance i na każdym talerzu znajduje się aktywna, gotowa do działania "chemia". Trzeba tylko wiedzieć, która leczy, a która zabija.

Założenia diety dr Budwig

Tajemnica skuteczności diety dr Budwig ukryta jest w ogromnej roli, jaką pełnią dla organizmu tłuszcze z rodziny Omega-3 i Omega-6 czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które musimy dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem (dziś zalecane są przez dietetyków już od wieku niemowlęcego). Tłuszcze te są bardzo podatne na jełczenie (utlenianie pod wpływem temperatury, światła i tlenu). Aby pełniły pożądane funkcje muszą pochodzić ze świeżych, wyprodukowanych w odpowiednich warunkach olejów. Masowa produkcja (przetwarzanie surowców w wysokich temperaturach, rafinacje, korzystanie z chemicznych rozpuszczalników, konserwacja) niszczy kwasy tłuszczowe nienasycone zamieniając je w niezwykle szkodliwe dla zdrowia kwasy trans, co zostało już szeroko udokumentowane badaniami naukowymi.

Przestawienie się zatem na żywność bogatą w aktywne, zdrowe tłuszcze Omega-3 i Omega-6 (kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy) i wyrzucenie zarazem z diety szkodliwych dla zdrowia tłuszczy wysoko przetworzonych (także tych ukrytych w słodyczach - ciastach, ciasteczkach, czekoladach oraz majonezach i sosach) musi mieć bezpośredni wpływ na kondycję zdrowotną każdej osoby.

Wyjątkowość założeń dr Budwig polegała na tym, że wykorzystała ona swoją ogromną wiedzę medyczną, farmaceutyczną, fizykochemiczną do usprawnienia działania tłuszczów, zalecając ich emulsyfikację domowym sposobem. Miksowanie białego twarogu z olejem lnianym to nic innego jak właśnie sporządzanie białkowo-tłuszczowej emulsji. W tej postaci tłuszcz dostaje się do jelit już w postaci rozpuszczalnej w wodzie i może być wchłaniany bezpośrednio do naczyń limfatycznych i krwionośnych nie obciążając wątroby i niosąc ze sobą szansę np. na odblokowanie zdolności oddechowych chorych komórek.

Oczywiście, aby założone przez dr Budwig - wykształconego farmaceutę - procesy naprawcze mogły zachodzić sprawnie, konieczne jest przestrzeganie wszystkich zasad diety. Ważne jest na przykład, aby spożywać duże ilości alkalizujących warzyw i owoców dostarczających naturalnych antyoksydantów, bogate w błonnik i betaglukany pełnoziarniste kasze wspomagające perystaltykę jelit itp. Trzeba pamiętać o tym, że dieta dr Budwig to nie tylko nakazy i zakazy dietetyczne, czy też konkretny schemat posiłków, ale także zbiór zaleceń obejmujących styl życia, np. unormowanie rytmu dnia.

Po więcej konkretnych informacji odsyłamy do naszego niekomercyjnego blogu: www.primanatura.pl

Podstawa diety dr Budwig

Stosowanie diety dr Budwig dla wielu osób oznacza wywrócenie swojego życia do góry nogami. Nie każdy jest gotowy podjąć takie wyzwanie. Zwykle na ścisłą dietę przechodzą jedynie bardzo ciężko chore osoby, zmagające się z poważnymi dolegliwościami (najczęściej nowotwory), którym medycyna oferuje jedynie leczenie w hospicjach...

Jeśli jednak to nie ciężka choroba, a jedynie spadek formy nakłonił Cię do szukania naturalnych metod, zapewne nie czujesz się gotowy na to, by całkowicie zrezygnować z cukrów prostych, potraw smażonych, produktów mrożonych, dużej ilości mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych i większości roślinnych. Nie szkodzi! Możesz rozpocząć swoją przygodę ze świadomym odżywianiem wg dr Budwig od włączenia do swojej dotychczasowej diety świeżego zimnotłoczonego oleju lnianego, którego składników zapewne brakuje w tym, co teraz jesz.

Rola oleju lnianego w diecie

Olej lniany zimnotłoczony to podstawowy produkt w diecie dr Budwig. Jest on bogaty (a wręcz jest to olej najbogatszy ze wszystkich dostępnych) w cenne kwasy Omega-3, których - jeśli jesteśmy na przeciętnej, "hipermarketowej" diecie - zjadamy zdecydowanie za mało.

Jedna łyżka (10 g) zimnotłoczonego oleju lnianego to ponad 5 gram kwasu alfa-linolenowego (ALA) i tylko 90 kcal. Dietetycy przyjmują obecnie, że już dzienna dawka 2 g kwasu ALA ma zauważalny widoczny wpływ na nasze zdrowie, m.in. dla serca i układu krążenia.

Pamiętaj jednak o tym, że olej lniany jest produktem spożywczym bardzo nietrwałym. Liczy się zatem nie tylko jego sposób produkcji (tłoczenie na zimno bez dostępu tlenu i światła, brak rafinacji, butelkowanie w atmosferze beztlenowej, w ciemności), ale i świeżość, oraz sposób, w jaki go użyjesz. Olej lniany można spożywać jedynie na zimno (nie należy go podgrzewać). Jedną z możliwości prozdrowotnego wykorzystania oleju lnianego jest przyrządzenie z niego tzw. pasty dr Budwig (w diecie dr Budwig) czyli zmiksowanie go z chudym twarogiem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji emulsji (bez widocznych ok tłuszczu, czyli do konsystencji przypominającej śmietanę lub majonez).

Jeśli nawet nie do końca wierzysz w cudowne właściwości lecznicze diety dr Budwig i oleju lnianego, sięgnij po ten produkt choćby dla zalecanej przez dietetyków suplementacji kwasów Omega-3 w okresie przesilenia wiosennego, zimowego czy dla ogólnej poprawy poziomu witalności. Może się bowiem okazać, że Twoje problemy z brakiem energii, koncentracji, czy złym samopoczuciem wynikają właśnie z niedoborów kwasu alfa-linolenowego.

Jeśli dieta dr Budwig zainteresowała Cię, zapraszamy na nasz niekomercyjny blog, na którym już od niemal 15 lat propagujemy ją w polskim internecie. Lekturę warto rozpocząć od: Dieta dr Budwig ? ważne na początek

.

Przeczytaj Notę prawną / Copyright © Primanatura
Nasz niekomercyjny blog: www.primanatura.pl

Pokaż więcej wpisów z Maj 2016

Polecane

pixel