Czy Green Magma to najlepszy na świecie ekstrakt soku z młodego jęczmienia w proszku?

2016-05-05

Green Foods - producent Green Magmy to firma założona przez dr Yoshihide Hagiwarę - farmaceutę i naukowca. Co skłoniło farmaceutę do produkcji suplementu z trawy jęczmiennej i czy spełnił on jego oczekiwania?

"W rzeczy samej jest to najlepiej zbadany naukowo produkt na rynku"- pisze w swojej książce "Trawy zbóż. Najcenniejszy lek natury" Steve Meyerowitz i podaje, że producent Green Magmy - firma Green Foods Corporation z siedzibą w Japonii i USA jest największym producentem trawy jęczmiennej na świecie.

Powstanie Green Foods i historia dr Hagiwary

Green Foods zostało założone przez niezwykle pracowitego i utalentowanego człowieka. Yoshihide Hagiwara (1925-2004) był farmaceutą, lekarzem, naukowcem i wynalazcą, a także przedsiębiorcą. Zanim założył Green Foods Corporation był właścicielem kilku wiodących japońskich firm farmaceutycznych, m.in. Yamashiro Pharmaceutical Co. Ltd.

Jako dziecko, dr Hagiwara odznaczał się wątłym zdrowiem, m.in z powodu przechorowanej gruźlicy, niedożywienia oraz napromieniowania (po wojnie mieszkał przez pewien czas w Hiroshimie). Jako młody naukowiec bardzo dużo pracował, niewiele sypiał i odżywiał się hamburgerami. W wieku 38 lat, będąc już uznanym farmaceutą i wynalazcą ponad 200 opatentowanych leków farmaceutycznych (!), poważnie zatruł się rtęcią.

Na skutek zatrucia dr Hagiwara zaczął doświadczać bardzo poważnych problemów ze zdrowiem. Wypadły mu zęby, posiwiał, a przede wszystkim czuł się wycieńczony fizycznie i umysłowo, co uczyniło go niezdolnym do pracy. Ta zapaść zmusiła go do poszukiwań skutecznego lekarstwa dla siebie. Żaden z istniejących farmaceutycznych środków nie był w stanie mu pomóc. Lek dla siebie znalazł dopiero w starożytnych naukach tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM). Po odzyskaniu zdrowia, w tym dzięki zmianie diety, zaczął pracować nad trawą jęczmienną, bo podobnie jak inni pionierzy zielonej żywności (Karol Schnabel, George Kohler) przebadal wiele cenionych odżywczo roślin (ponad 150, od zielonego groszku po korzeń kudzu) i ocenił, że to właśnie trawy zbóż są najcenniejszym darem ziemi dla człowieka, szczególnie trawa jęczmienna i pszeniczna.

Sok z młodego jęczmienia - najbardziej odżywczy

Ideą zapalonego farmaceuty, jakim był dr Joshihide Hagiwara stało się wyprodukowanie z trawy doskonałego zdrowego fast fooda zielonej żywności, dostępnego dla każdego, w każdym sklepie, a więc przystosowanego do stania na półkach. Spośród dostępnych zbóż, jęczmień uznał za najbardziej odżywczy, a do tego niezwykle odporny na pleśnie i bakterie (m.in. ze względu na jego zdolność do wzrostu w niskich temperaturach).

Dr Hagiwara już wcześniej wynalazł i opatentował metody suszenia herbat ziołowych, ziół i traw, tak aby nie traciły swoich aktywnych odżywczych i leczniczych właściwości. Okazało się jednak, że metody te nie sprawdzały się przy suszeniu soku z zielonego jęczmienia. Mimo obniżenia temperatury suszenia do temperatury pokojowej, uzyskany z soku proszek brązowiał.

Aby zapobiec szkodliwemu procesowi utleniania trawy po zbiorach, Hagiwara zbudował zakład produkcyjny tuż przy polu, na którym uprawiano bio organiczny jęczmień. Aby maksymalnie "zagęścić" substancje odżywcze w uzyskiwanym soku dr Hagiwara zdecydował, aby ścinać trawę, gdy osiągnie wzrost 20-25 cm, a nie jak wcześniej 40-45 cm. To zmniejszyło zysk firmy o 1/3, ale dla Hagiwary priorytetem stało się wyprodukowanie proszku o wartościach odżywczych porównywanych ze świeżą rośliną. Udoskonaleń szukał więc na każdym kroku, zarówno na etapie uprawy i transportu, jak i na etapie przetwarzania. To właśnie dr Hagiwara wynalazł i opatentował metodę suszenia przez rozpylanie w niskich temperaturach (suszenie trwa 2 sekundy!), za co otrzymał prestiżową japońską nagrodę Science and Technology Award. To on odkrył także, że dodanie do soku maltodekstryny (maltodekstryna jest węglowodanem złożonym pozyskiwanym z organicznej tapioki) chroni aktywne składniki jęczmienia, takie jak chlorofil i enzymy przed utlenianiem w czasie suszenia. "Tajemnicza" maltodekstryna nie jest zatem przypadkowym wypełniaczem Green Magmy dr. Hagiwary. To dzięki maltodekstrynie właśnie składniki Green Magmy są aktywne i działają tak skutecznie.

Green Foods Green Magma od prawie 50 lat na rynku

Pierwsze opakowanie Green Magmy pojawiło się w sklepach w Japonii w 1969 roku. Kupowane dziś opakowanie Green Magmy zawiera proszek z trawy uprawianej na żyznych polach Oxnard, u wybrzeży Pacyfiku w USA, gdzie klimat sprzyja całorocznej uprawie jęczmienia. Ścięte pędy trafiają do przetwórni w ciągu 45 minut. Ani w czasie uprawiania, ani w czasie przetwarzania nie używa się żadnej chemii. Sok wyciskany jest przez prasę śrubową. Przed suszeniem łączy się go z maltodekstryną i brązowym ryżem. Proces suszenia odbywa sie przez rozpylanie w temperaturze nie przekraczającej 36 stopni Celsjusza. Uzyskany ekstrakt jest chroniony przed utlenianiem.

"Green Foods wydała na badania więcej pieniędzy niż jakakolwiek inna firma z tej branży" - pisze Steve Meyerowitz we wspomnianej na wstępie książce. Badania te stały się naukową podwaliną dla propagatorów zielonej żywności na całym świecie. Są prowadzone przez założony na początku lat 80-tych Instytut Zdrowia im. Hagiwary (Hagiwara Institute for Nutritional Research), zlecający największym uniwersytetom w Japonii i USA badania nad leczniczymi właściwościami trawy jęczmiennej. Badania te są do dziś najgłębszym źródłem wiedzy naukowej o zielonej żywności. Korzystają z nich producenci zielonej żywności na całym świecie. Na początku lat 90-tych Hagiwara założył w Kobe, w Japonii, pierwszy prywatny ośrodek naukowy zajmujący się badaniami nad nowotworami (Hagiwara Institute of Health).

Przeczytaj Notę prawną / Copyright © Primanatura
Nasz niekomercyjny blog: www.primanatura.pl

Pokaż więcej wpisów z kategorii Maj 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Rozumiem i zgadzam się. Zamknij.
pixel