Co to jest olej lniany budwigowy?

2016-04-27

Oleje stosowane w diecie Budwig

Olej budwigowy to zwyczajowa nazwa tłoczonego na zimno, nierafinowanego oleju lnianego używanego w diecie dr Budwig.

Dietę tę opracowała niemiecka naukowiec (farmaceuta, fizyk, chemik i lekarz) Johanna Budwig, która w latach 50-tych XX wieku szukała skutecznych metod leczenia chorób nowotworowych, układu krążenia, miażdżycy, chorób serca, cukrzycy.  

Więcej na temat Johanny Budwig: Dr Budwig ? sylwetka naukowca, który pokonał raka.

Dr Budwig wnikliwe badała tłuszcze (to ona jako pierwszy naukowiec zidentyfikowała kwasy Omega-3 i Omega-6 metoda chromatografii papierowej). W wyniku swoich analiz i doświadczeń uznała tłuszcz za krytyczny składniki diety.

Z jednej strony "dobre naturalne tłuszcze" okazały się być nieodzowne dla zdrowia, z drugiej strony "złe przetworzone tłuszcze" okazały się dla zdrowia szkodliwe.

Aby wspomagać leczenie wielu chorób, w swojej diecie dr Johanna Budwig zalecała zastąpienie wszystkich tłuszczów zwierzęcych oraz tłuszczów roślinnych olejem lnianym zimnotłoczonym nierafinowanym (zwanym olejem budwigowym).

Olej ten jest w diecie dr Budwig podstawą do sporządzenia tzw. pasty dr Budwig czyli mieszaniny oleju oraz białego chudego sera.W ściśle przestrzeganej diecie dr Budwig poza głównym olejem budwigowym dopuszczanymi przez dr Budwig "dobrymi tłuszczami" są:

    • olej kokosowy - stosowany między innymi do bardzo krótkiego podsmażania oraz przygotowywania wegańskiego smalcu zwanego przez dr Budwig oleoluxem
    • olej z pestek dyni - stosowany zamiennie z olejem z kiełków pszenicy jako dodatek do sałatek w ilości 1-2 łyżki dziennie
    • olej z kiełków pszenicy - stosowany zamiennie z olejem z pestek dyni jako dodatek do sałatek w ilości 1-2 łyżki dziennie
    • olej Eldi-R - stosowany zewnętrznie do masażu, nacierań i okładów.

Natomiast w profilaktyce zdrowotnej zgodnej z zaleceniami dr Budwig do codziennego stosowania dla osób zdrowych właściwe są wszystkie naturalnie produkowane, ekologiczne, zimnotłoczone i nierafinowane "dobre tłuszcze", takie jak np. olej konopny, olej rzepakowy (tłoczony na zimno, nierafinowany!), oleje z orzechów itp.

Wskazane jest urozmaicenie diety, a zatem korzystanie z różnych olejów.

Właściwości oleju budwigowego.

Olej lniany zimnotłoczony nierafinowany, a więc ten odpowiedni do diety dr Budwig to najbogatsze roślinne źródło kwasów Omega-3 w naszej diecie.

W odróżnieniu od ryb, które są zanieczyszczone metalami ciężkimi, pestycydami i antybiotykami (w przypadku ryb hodowlanych), olej lniany z upraw ekologicznych jest doskonałym, czystym pokarmem dostarczającym tego, co wg dr Budwig brakuje większości chorych: wielonienasyconego kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego z grupy Omega-3 (zwanego w skrócie kwasem ALA).

Niedobory kwasu ALA, przy jednoczesnym nadmiarze kwasu LA (linolowego z grupy Omega-6, który jest mnie podatny na utlenianie niż ALA i bardziej powszechny w diecie) prowadzą do rozmaitych problemów zdrowotnych.

Olej budwigowy potrafi najszybciej ze wszystkich olejów uzupełniać te niedobory. Otwarty lub pakowany w atmosferze tlenowej olej budwigowy niezwykle łatwo ulega reakcji utleniania (potocznie okreslanemu jako jełczenie). 

Wielokrotnie szybciej, niż jakikolwiek inny olej wykorzystywany w celach spożywczych. Światło stanowi istotny czynnik przyspieszający jełczenie. Jest to bardzo istotna cecha, o której nie można zapominać. Nie przywykliśmy bowiem i wydaje nam się przesadą, gdy ktoś twierdzi, że butelka oleju pozostawiona na dzień poza lodówka w świetle nie nadaje się już do spożycia.

Tak jednak jest w przypadku oleju lnianego - w wyniku utlenienia kwasy tłuszczowe Omega-3 zmieniają swoją strukturę i z leczniczych stają się szkodliwe dla zdrowia!Podkreślamy więc ponownie: tak jak nie jemy mięsa pozostawionego poza lodówką, tak też nie jedzmy oleju lnianego pozostawionego poza lodówką. Wyjątkiem są tu oleje tłoczone i pakowane w atmosferze beztlenowej i przechowywane z dala od światła - z braku tlenu w butelce nie utleniają się, dopóki nie zostaną otwarte.

Przeczytaj Notę prawną / Copyright Primanatura

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2016

Polecane

Niniejsza witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie i w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Informujemy, że masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących Cookies w swojej przeglądarce. Jeśli nie akceptujesz naszej opuść tę stronę internetową. Pozostanie na stronie oznacza wyrażenie zgody na korzystanie przez nas z tej technologii.
Rozumiem i zgadzam się. Zamknij.
pixel