Alzheimer i jego przyczyny. Na co pomaga zielona herbata.
Herbata stosowana od tysiącleci.
Herbata (Camelia sinensis) to wyjątkowa roślina. Od tysięcy lat znana i stosowana, np. przez tybetańskich mnichów. Sprawdzona przy długotrwałym stosowaniu. Nietoksyczna. Warto docenić ją dzisiaj na nowo, właśnie w kontekście problemów związanych z nadmiarem żelaza w mózgu, działaniom przeciwzapalnym i leczniczym zawartych w niej substancji w kontekście chorób mózgu, a w szczególności chorób związanych z wiekiem i niezdrowym trybem życia jak demencja, choroba Alzheimera i spadek zdolności poznawczych.
Prozdrowotne właściwości substancji zawartych w herbacie.
Herbata zawiera wiele cennych odżywczo flawonoidów. Najsłynniejszą obecnie katechiną zielonej herbaty jest EGCG - galusan epigallokatechiny. W dobrej jakościowo zielonej herbacie stanowi nawet 1/3 suchej masy! Gdy zielona herbata podlega fermentacji przekształca się w herbatę czarną. W wyniku tego procesu katechiny ulegają polimeryzacji i w czarnej herbacie pojawiają się pod postacią teaflawin, równie silnie chelatujących żelazo oraz przeciwzapalnych jak EGCG. W dobrych jakościowo herbatach czarnych teaflawiny mogą stanowić nawet 40% suchej masy.
Zagrożenie chorobami mózgu wzrastające wraz z wiekiem, związane również z mało aktywnym trybem życia i złą dietą.
Japończycy należeli do jednego z najzdrowszych i długowiecznych społeczeństw. Obecnie gasnącą ostoją japońskiej długowieczności są tradycyjnie żyjące społeczności na wyspie Okinawa. Powodów długowieczności badacze dopatrują się w aktywności fizycznej, życiu bez emerytury, czyli nieustającej aktywności zawodowej, a także diecie. Jednym ze stałych elementów japońskiej diety jest zielona herbata i między innymi jej prozdrowotnym właściwościom naukowcy przypisują pozytywne działanie na sprawność mózgu.
Zagrożenie żelazem przyczyną Alzheimera i chelatujące właściwości zielonej herbaty.
Jemy więcej i bardziej odżywczo niż nasi przodkowie. Często wspomagamy się suplementami diety. Niestety nie wszystkie składniki odżywcze są tak samo pożądane. W przypadku żelaza możemy dość szybko doprowadzić do jego nadmiaru.
Z jednej strony żelazo jest nam bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale z drugiej strony może nam bardzo zaszkodzić (przeczytaj na naszym blogu Primanatura.pl Żelazo zabija ). Żelazo jest nam potrzebne w bardzo niewielkiej ilości, gdy ją przekroczymy, raz wchłonięte do komórek, trudno z nich usunąć. W efekcie z każdym kolejnym kęsem bogatej w żelazo żywności "zażeleziamy" swoje organy, w tym mózg. I wtedy nasz mózg "rdzewieje", tak jak ma to miejsce np. w chorobie Alzheimera czy Parkinsona. Przeprowadzone w 2013 roku badanie na University of California Los Angeles (UCLA) sugeruje, że jedną z przyczyn Alzheimera może być nadmiar żelaza, zwiększając stres oksydacyjny na który nasze mózgi są szczególnie wrażliwe.
Zawarte w herbacie EGCG uważa się za jeden z najsilniejszych naturalnych związków chelatujących żelazo. Potrafi przechodzić przez barierę krew-mózg, a zatem jest zdolne chelatować żelazo w obrębie mózgu.
Kolejne cztery przyczyny Alzheimera i japońskie badanie z 2019 roku.
Przeprowadzone przez Japończyków w 2019 roku badanie (Green Tea Intake and Risks for Dementia, Alzheimer’s Disease, Mild Cognitive Impairment, and Cognitive Impairment: A Systematic Review Saki Kakutani,* Hiroshi Watanabe, and Norihito Murayama) wskazuje, iż są przesłanki by sądzić, że regularne spożycie zielonych herbat pozytywnie wpływa na przyczyny Alzhaimera, demencji i innych chorób dotykających funkcji poznawczych.
Naukowcy ostrożnie podeszli do tematu. Analizując szereg dostępnych badań, wskazali na możliwe powiązania pomiędzy regularnym piciem zielonej herbaty, a pozytywnym jego wpływem na chorobę Alzheimera, demencję oraz zaburzenia poznawcze występujące w starszym wieku (MCI).
Wyróżnili cztery możliwe przyczyny Alzheimera i zaburzeń, którym przeciwdziałać mogą składniki zielonej herbaty.
Przyczyna druga. Stres oksydacyjny, a przeciwoksydacyjne działanie katechin zawartych w zielonej herbacie.
Wiele badań wykazało, że stres oksydacyjny jest związane zarówno z występowaniem choroby Alzheimera jak i demencją. Stres oksydacyjny powoduje m.in. dużą ilość wolnych rodników w organizmie, które z kolei są związane właśnie z Alzheimerem (oraz innymi chorobami, jak choroba Parkinsona, czy miażdżyca). Katechiny zawarte w zielonej herbacie usuwają wolne rodniki, przeciwdziałając skutkom stresu oksydacyjnego.
Przyczyna trzecia Alzheimera - stany zapalne w mózgu.
Polifenole zawarte w zielonych herbatach mają działanie przeciwzapalne, więc spożywanie zielonej herbaty może zmniejszać stany zapalne w mózgu. Badania wskazują, że stany zapalne w mózgu mogą odgrywać znaczącą rolę w demencji, a w szczególności przy Alzheimerze.
Czwarta przyczyna Alzheimera. Herbata pomaga na zmniejszenie zalegania blaszek starczych w mózgu.
Pozakomórkowe zaleganie substancji białkowej (amyloid plaques, beta-amyloid) jest silnie związane z chorobą Alzheimera i ma działanie neurotoksyczne. Główny składnik katechin zielonej herbaty EGCG (epigallocatechin gallate), ma natomiast działanie ochronne, ponieważ zapobiega zaleganiu tworzeniu i zaleganiu tych białek.
Krótka uwaga na koniec. Jakość herbaty jest niezwykle ważna.
To w zasadzie powinno być oczywiste, jednakże warto wspomnieć na koniec: herbata herbacie nierówna. Jeżeli chcemy liczyć na prozdrowotne i zapobiegawcze działanie herbaty zielonej, musimy sięgnąć po wyroby najwyższej jakości. Także, nauczyć się ją odpowiednio przygotowywać, aby nie niszczyć zawartych w niej związków organicznych.